Vážení zákazníci, náš internetový obchod je dočasne pozastavený.

Ďakujeme za porozumenie. 

 

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako vybrať elektrický kotol? Všímajte si nielen jeho výkon

Elektrický kotol - instalko.sk

Elektrické kotle sa tešia veľkej obľube hlavne v moderných nízkoenergetických domoch a bytoch. Medzi ich hlavné výhody patrí nielen rýchla a jednoduchá inštalácia, dostupná cena a vysoká ekologickosť, ale aj kompaktná konštrukcia a tichá prevádzka. Rozhodli ste sa, že budete aj vy ohrievať vodu na vykurovanie elektrinou? Poradíme vám, na čo si dávať pozor pri kúpe nového kotla.

Oplatí sa vám elektrický kotol?  

Predtým, ako si zaobstaráte elektrický kotol, si dobre zvážte, či bude z dlhodobého hľadiska výhodnou voľbou do vašej nehnuteľnosti. Jeho nevýhodou v porovnaní s plynovými kotlami je totiž finančne náročnejšia prevádzka z dôvodu vyššej ceny elektrickej energie. Práve preto sa oplatí najmä v prípade pasívnych alebo nízkoenergetických domov, ktoré majú malé tepelné straty.

Naša rada: Ak máte väčšiu nehnuteľnosť, ktorá nie je tak dobre zateplená a potrebujete veľa energie na jej účinné vykúrenie, dlhodobo výhodnejšou voľbou bude pravdepodobne plynový kotol.  

Základné druhy elektrických kotlov

Pri výbere elektrického kotla sa môžete stretnúť s 2 základnými druhmi.

Priamovýhrevné kotly

Tieto kotly sa niekedy označujú aj ako prietokové. Keďže majú vysoký výkon, dokážu mimoriadne rýchlo ohriať pretekajúcu vodu. Vďaka tomu nemusia byť vybavené veľkým zásobníkom a potešia kompaktnými rozmermi. Ich nevýhodou sú však vyššie prevádzkové náklady.

Kotly so zásobníkom

Tento druh kotla je obľúbenejší. Jeho súčasťou je bojler, v ktorom sa uskladňuje a ohrieva voda. Kotol môže pracovať pri nižšom výkone, takže má menšiu spotrebu energie. Počítať však treba s tým, že v domácnosti vám zaberie viac miesta.

Vedeli ste, že jednou z veľkých výhod moderných elektrických kotlov je ich vysoká účinnosť, ktorá sa môže hýbať až na úrovni 99 %? Máte tak istotu, že spotrebovanú elektrickú energiu zužitkujete na maximum. 

Čo si všímať pri výbere elektrického kotla?

Keď budete kupovať elektrický kotol, všímajte si tieto základné parametre a prvky.

Výkon

Maximálny výkon moderných elektrických kotlov sa zvyčajne pohybuje v rozmedzí 6 – 28 kW. To, aký výkon budete potrebovať na efektívne zohrievanie vody vo vašej domácnosti, závisí od viacerých faktorov. Nielen od podlahovej plochy nehnuteľnosti a objemov miestností, ale aj od kvality zateplenia či spôsobu kúrenia. Optimálny výkon kotla vám odporučí skúsený odborník.

Pri orientačnom stanovení výkonu môžete počítať s tým, že na vykúrenie obytnej plochy do 60 m2 budete potrebovať kotol s výkonom 4 kW. Platí to však pre novú zateplenú budovu. V prípade nezatepleného domu z 80. – 90. rokov už odborníci odporúčajú kotol s výkonom 8 kW.

Nezabúdajte: Keďže elektrický kotol má vysoký odber elektriny, pred jeho inštaláciou si nechajte skontrolovať istič. A to najmä v prípade, že bývate v staršej nehnuteľnosti. Vyhnete sa tak problémom s výpadkami elektrickej energie.

Praktické funkcie

Všímajte si, či je kotol vybavený ekvitermickou reguláciou. Táto praktická funkcia bude automaticky upravovať výkon podľa vonkajšej teploty. Moderné kotly sú tiež vybavené protimrazovou ochranou a bezpečnostnou poistkou proti prehriatiu. Praktickým prvkom je aj displej, ktorý zobrazuje základné informácie – napríklad teplotu a tlak vykurovacej vody.

Ak patríte k priaznivcom moderných riešení, môžete siahnuť po elektrickom kotli, ktorý sa dá ovládať na diaľku prostredníctvom aplikácie v smartfóne.

V našej ponuke nájdete široký výber moderných elektrických kotlov od výrobcov Protherm a Vaillant, ktoré sú vybavené modernými technológiami a potešia vysokou energetickou účinnosťou.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia