Vážení zákazníci, náš internetový obchod je dočasne pozastavený.

Ďakujeme za porozumenie. 

 

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Ako funguje kondenzačný kotol a čím sa líši od klasického plynového?

Ako funguje kondenzačný kotol - instalko.sk

Kondenzačné kotly predstavujú perfektný spôsob, ako ušetriť veľkú časť nákladov na energie a zároveň znížiť záťaž na životné prostredie. Viete, v čom sú iné ako klasické plynové kotly? A budú dobrou voľbou aj do vašej domácnosti?

Princíp fungovania kondenzačného kotla

Štandardný plynový kotol funguje na jednoduchom princípe – spaľovaním plynu generuje veľké množstvo tepelnej energie, ktorá sa používa na ohrievanie vody. Nevýhodou tohto riešenia je skutočnosť, že značná časť tepla ostane nevyužitá a vo forme vodnej pary vyletí von komínom. Úplne zbytočne tak plytváte peniazmi.

Princíp fungovania kondenzačného kotla je navrhnutý tak, aby bol tento neduh klasických kotlov čo najviac eliminovaný. Ako teda pracuje?

Využitie kondenzácie vodnej pary

Súčasťou kondenzačného kotla je výmenník, v ktorom sa stretáva vodná para pochádzajúca z horenia plynu a ochladená voda z vykurovacieho systému. Táto vodná para kondenzuje a odovzdáva teplo vykurovacej vode, čím ju predhrieva. V dôsledku toho na jej zohriatie na požadovanú teplotu nie je potrebné tak veľké množstvo energie.

Vedeli ste, že moderné kondenzačné kotly dosahujú účinnosť 98 % a vedia znížiť celkovú spotrebu plynu až o 15 % v porovnaní s klasickými plynovými kotlami? Vďaka tomu vám dokážu ušetriť aj niekoľko stoviek eur ročne.

Konštrukcia kondenzačného kotla

V porovnaní s klasickým plynovým kotlom obsahuje ten kondenzačný samostatný tepelný výmenník, v ktorom dochádza ku kondenzácii. Výmenník a komín musí byť vyrobený z antikorózneho materiálu, aby nedochádzalo k jeho hrdzaveniu v dôsledku zvýšenej vlhkosti. Komínové vložky najčastejšie pozostávajú z nerezovej ocele, keramiky alebo plastu.

Najväčšej obľube sa dnes tešia nástenné kondenzačné kotly, ktoré sa dajú jednoducho inštalovať na stenu do kúpeľne, kuchyne alebo technickej miestnosti. Na vykurovanie aj prípravu teplej vody sú ideálnym riešením zostavy kondenzačných kotlov, ktoré sú tvorené samotným kotlom a zásobníkom s potrebným objemom. Vo väčších objektoch sa využívajú stacionárne kondenzačné kotly s vysokým výkonom. Ich výhodou je, že pre svoje fungovanie nepotrebujú kotlové čerpadlo.

Zaujímavosť: Kondenzačné kotly vypúšťajú do ovzdušia až o 70 % menej škodlivín ako štandardné plynové kotly. Šetria tak nielen vašu peňaženku, ale aj životné prostredie.

Ako si vybrať vhodný kondenzačný kotol?

Výkon kondenzačného kotla je nutné stanoviť na základe parametrov vašej konkrétnej nehnuteľnosti. Zvážiť treba nielen podlahovú plochu, ale aj kvalitu izolácie či orientáciu na svetové strany. Jeho optimálnu hodnotu vám odporučí skúsený projektant alebo odborník na kotly.

Pri výbere kondenzačného kotla si okrem iného všímajte aj jeho modulačný rozsah. Ten predstavuje, ako dobre dokáže kotol regulovať svoj výkon na základe požiadaviek v konkrétnom čase. Nemusí totiž vždy bežať na 100 %. V mnohých prípadoch stačí, keď využíva len 40 či 50 % svojho plného výkonu.

Ešte vyššia úspora

Kondenzačné kotly sú kompatibilné s rôznymi vykurovacími systémami – klasickými radiátormi, ale aj podlahovým, stropným či stenovým kúrením. Aby však dokázali pracovať čo najefektívnejšie, musia byť správne regulované. Využívať sa oplatí najmä inteligentnú ekvitermickú reguláciu, ktorá spočíva v automatickom upravovaní výkonu kotla na základe aktuálnej teploty v interiéri.

Chcete aj vy ušetriť na energiách a uvažujete nad kúpou moderného kondenzačného kotla? Vyberte si spomedzi viacerých modelov od renomovaných výrobcov, ktoré vás oslovia svojimi špičkovými parametrami a inovatívnymi technológiami.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia