Vážení zákazníci, náš internetový obchod je dočasne pozastavený.

Ďakujeme za porozumenie. 

 

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Poradíme Vám, ako správne vybrať čerpadlo na vodu

Ako si vybrať správne čerpadlo? Trh s čerpadlami je veľmi rozmanitý a vybrať tak správne čerpadlo na vodu nieje vôbec jednoduché. Treba mať na pamäti, že čerpadlo by ste mali využívať len na ten účel, na ktorý bolo skonštruované. Či už potrebujete čerpadlo na zavlažovanie, polievanie, vypúšťanie žumpy alebo dodávanie pitnej vody zo studne do domácnosti musíte si zodpovedať základné otázky. 

Aká dlhá bude prepravná vzdialenosť vody?

Aký druh vody budete čerpať?

Na akú činnosť budete čerpadlo využívať?

 

Povrchové čerpadlá 

Ako z názvu vyplýva, čerpadlo je umiestnene mimo čerpanú vodu a nasáva tak vodu pomocou sacej hadice. Najčastejšie sa využívajú na zásobovanie vodouzvyšovanie tlakuodčerpávanie a prečerpávanie alebo zavlažovanie a postrek záhrad. Z pravidla sa jedná o samonasávacie odstredivé čerpadlá, ktoré dokážu čerpať vodu zo vzdialenosti max.6 - 8m od hladiny. K týmto čerpadlám je vhodné namontovať sací kôš so spätnou klapkou ktorý zachytí nečistoty a po ukončení čerpania nevypustí načerpanú vodu späť do nádrže.

Samonasávacie čerpadlá:

používa sa hlavne ako súčasť domácich vodární a môže byť použité aj ako záhradné čerpadlo. Uplatnenie nájde pri čerpaní vody zo studní, pri plnení, odčerpávaní, zavlažovaní či postrekovaní. Samonasávacie čerpadlo je jednou z najlepších volieb pri zavlažovaní záhrad. Samonasávacie čerpadlá sa zaraďujú medzi cenovo najdostupnejšie čerpadlá. Rozdiel medzi klasickým a samonasávacím čerpadlom je v tom, že samonasávacie čerpadlo si dokáže aj pri netesnosti sacieho potrubia vodu nasať samo a tým naďalej zotrváva v činnosti.

Periferálne:

je vhodné na domáce použitie, pre napájanie kotlov a vodárenských nádrží. Čerpadlá nie sú samonasávacie, preto ich je vhodné pred použitím zavodniť a osadiť sacie potrubie so spätným ventilom. Je určené pre čerpanie čistej pitnej alebo úžitkovej vody z prírodných alebo iných zdrojov.

Domáce vodárne:

slúži na zabezpečenie dodávky pitnej alebo úžitkovej vody zo studne, nádrže alebo iného vodného zdroja. Využíva sa tam, kde chýba trvalý prísun pitnej vody, alebo je potrebný tlak vody z akéhokoľvek dôvodu regulovať. Na rozdiel od samostatného čerpadla sa vodáreň vďaka tlakovému spínaču automaticky spustí a vypne a to v závislosti od tlaku a prietoku vody v sústave, takže nie je nutné čerpadlo ručne spúšťať pri každom odbere vody. 

 

Ponorné čerpadlá

Ponorné čerpadlo je skonštruované tak aby mohlo byť počas čerpania ponorené vo vode. Dokáže čerpať z väčších hĺbok a následne vytláčať vodu potrubím alebo hadicou smerom na hor.

Ponorné čerpadlá do vrtu:

je určené na čerpanie čistej, chemicky neagresívnej vody bez pevných prímesí a abrazívnych častíc z úzkych vrtov, studní alebo nádrží v domácnostiach. Pri výbere ponorného čerpadla do vrtu treba zohľadniť priemer čerpadla, ktorý musí byť menší ako priemer vrtu. Okrem výtlaku, prietoku a priemeru sú dôležitými parametrami aj dĺžka kábla a maximálny ponor. 

Ponorné čerpadlá do kopanej studne:

je skonštruované tak aby bolo ponorené vo vode a umožnilo výtlak vody z väčších hĺbok. Používa sa na rýchle čerpanie čistej vody zo studne alebo nádrže a na zásobovanie domácností pitnou vodou. Pri výbere ponorného čerpadla do studne je dôležité pozerať na prietok, výtlak a dĺžku kábla podľa hĺbky studne, prípadne ochranu čerpadla plavákom proti chodu nasucho. V spojení s tlakovou nádobou sa tieto čerpadlá využívajú k realizácii domácich vodárni. 

Drenážne čerpadlá:

je určené na čerpanie mierne znečistenej až zakalenej vody. Drenážne čerpadlo je univerzálnym ponorným čerpadlom, ktoré môžete používať mimoriadne flexibilne: či už na vyčerpanie a prečerpanie znečistených tekutín, ako pri záplavách alebo stavebných jamách, alebo na čistú vodu, na čerpanie vody z jazierok, sudov na dažďovú vodu alebo aj bazénov. Na tieto účely je pri čerpadlách potrebný malý tlak a veľký prietok.

Kalové čerpadlá:

slúži na čerpanie kvapalín s prímesou pevných látok (napr. na odpadové vody, kaly, splašky). Na drobné nečistoty v kvapaline je určené malé čerpadlo, pomocou ktorého sa dá čerpať voda – napríklad z potokov. Na čerpanie kalov a splaškov používame čerpadlo s rezacím zariadením, ktoré zabezpečí plynulý chod a chráni pred upchaním. Nevýhodou kalového čerpadla je, že nie je určené na trvalú prevádzku.

 

Je nutné spomenúť že pri výbere čerpadla je dôležitý parameter Qmax ktorý udáva maximálny výtlak a Hmax ktorý udáva maximálnu dopravnú dĺžku. Treba mať na pamäti že čím dlhšia bude dopravná vzdialenosť kvapaliny tým sa bude zmenšovať výtlak kvapaliny. Aký budete mat výtlak na konci hadice si viete vypočítať pomocou grafu. 

Aby sme mali kvalitný výtlak kvapaliny, je ďalej potrebné dodržať presný rozmer hadice alebo potrubia. Ak by sme zvolili menšiu dimenziu ako má čerpadlo na výstupe, priškrtili by sme výtlak a tým znížili tlak. 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia