Vážení zákazníci, náš internetový obchod je dočasne pozastavený.

Ďakujeme za porozumenie. 

 

Kategórie
 
 
 
 
 
 

Neviete ako vybrať ventilátor do kúpeľne? Poradíme Vám!

Ventilátory do kúpeľne

Asi najväčší nepriateľ každej kúpeľne je pleseň. Ktorá sa ako všetci vieme, tvorí vo vlhkom, zle vetranom prostredí. Prostredie v ktorom sa nachádzajú plesne je pre naše zdravie škodlivé. Tomuto problému vieme predísť správnym výberom ventilátora do kúpeľne, ktorý sa môže zdať jednoduchý no keď chceme docieliť značné výsledky netreba ho podceniť. Asi prvú otázku ktorú by sme si mali pri výbere položiť je, či potrebujeme radiálny alebo axiálny ventilátor. 

Mohlo by Vás zaujímať: 5 tipov, ako sa brániť plesniam v kúpeľni

 

Radiálne ventilátory:

Sú určené pre odsávanie vzduchu cez vzduchovody na dlhšie, tvarovo komplikovanejšie rozvody. To znamená že sú schopné vyvinúť väčší tlak ktorý je potrebný pri takýchto rozvodoch. Pre radiálne ventilátory je typické že sú väčšie, robustnejšie ako axiálne ventilátory. Radiálne ventilátory nakúpite TU.

 

Axiálne ventilátory:

najvhodnejším a najčastejším riešením pre odvetranie wc, kúpeľní a menších miestností. Axiálne ventilátory sa používajú v priamych rozvodoch vzduchu kratších ako 3m. Axiálne ventilátory nakúpite TU.

 

Parametre a vlastnosti ventilátorov

Výkon: Všeobecne platí, že čím dlhší vývod budete od ventilátora mať, tým väčší výkon a priemer ventilátora bude potrebný. Vzduchový výkon ventilátora (množstvo vzduchu v m3 /h, ktoré je ventilátor schopný vymeniť) je jeho základným parametrom. Priemer výstupného otvoru ventilátora, na ktorý sa pripája vetracie potrubie sa pohybuje v hodnotách 100, 125 a 150 mm pri bytových ventilátoroch, pri priemyselných to môže byť 200 mm aj viac.

Otáčky a hlučnosť: Čím vyššieotáčky, tým väčší je aj prietok ventilátora. Platí však tiež, že ventilátor s väčším priemerom má väčší prietok pri rovnakých otáčkach ako iný model s menším priemerom. So zvyšujúcimi sa otáčkami však stúpa aj hlučnosť, preto si radšej vždy vyberte väčší ventilátor, ktorý zvládne odsať rovnaké alebo väčšie množstvo vzduchu pri nízkych otáčkach a teda aj pri nízkej hlučnosti.

 dBa    Charakteristika
 10  Takmer nepočuteľný, jemné šuchotanie lístia.
 20  Ťažko počuteľný, šepot.
 30  Tichý, šepot, tikanie hodín.
 40  Nevýrazný, tichá reč.
 50  Výrazný, priemerný hluk v kancelárii.
 60  Hlasný, hlasná konverzácia.
 80  Veľmi hlasný, hlasný krik, smiech.
 100  Extrémne hlasný, hluk orchestra,maximálna prípustná norma hluku do slúchadiel.
 120  Takmer neznesiteľný, zbíjačka,motor lietadla.

Typ ložiska: Ventilátor by ste si určite mali vyberať aj podľa toho, ako ho plánujete zapojiť, prípadne aké máte v kúpeľni možnosti a v neposlednom rade, v akej polohe ho chcete namontovať. Ventilátor s guľôčkovým ložiskom je tichší a môžete ho namontovať aj na strop.

Ovládanie: Najpraktickejší spôsob ovládania je, že ventilátor pripojíte na samostatný svetelný vypínač, zapínať a vypínať budete tak podľa potreby. Môžete ho tiež pripojiť na klasický vypínač osvetlenia, pričom sa budú zapínať a vypínať spolu so svietidlom. Niektoré z ventilátorov sú vybavené aj vstavanými ťahovými vypínačmipohybovými senzormi alebo snímačom vlhkosti, ktorý zapne alebo vypne ventilátor podľa vopred definovaných podmienok.

Krytie: Špecifikuje odolnosť voči vniknutiu cudzích predmetov, prachu a vlhkosti. Udáva sa prostredníctvom skratky IP a dvojciferného čísla. Prvá číslica udáva ochranu pred nebezpečným dotykom a pred vniknutím cudzích predmetov, druhá stupeň krytia pred vniknutím vody.

Stupňe ochrany pred dotykom nebezpečných častí a pred vniknutím cudzích pevných telies udávané prvou číslicou:
 IP 0x   Nechránené
 IP 1x  Zariadenie je chránené pred vniknutím pevných cudzích telies o priemere 50mm a väčších a pred dotykom chrbtom ruky.
 IP 2x  Zariadenie je chránené pred vniknutím pevných cudzích telies o priemere 12,5 mm a väčších a pred dotykom prstom.
 IP 3x  Zariadenie je chránené pred vniknutím pevných cudzích telies o priemere 2,5 mm a väčších a pred dotykom nástrojom.
 IP 4x  Zariadenie je chránené pred vniknutím pevných cudzích telies o priemere 1mm a väčších a pred dotykom drôtom.
 IP 5x  Zariadenie je chránené pred prachom a pred dotykom drôtom.
 IP 6x  Zariadenie je prachotesné a je chránené pred dotykom drôtom.
 
 Stupne ochrany proti vniknutiu vody udávané druhou číslicou:
 IP x0  Nechránené
 IP x1  Zvislo kvapkajúcej.
 IP x2  Kvapkajúcej v sklone 15o.
 IP x3  Kropenie, dážď.
 IP x4  Striekajúce.
 IP x5  Tryskajúce.
 IP x6  Intenzívne tryskajúce.
 IP x7  Dočasné ponorenie.
 IP x8  Trvalé ponorenie.

Ventilátory bývajú vybavené ochrannou mriežkou, pričom niektoré z nich majú aj automaticky sklápateľné žalúzie, ktoré sa po vypnutí ventilátoru uzatvoria. Zabránia tak spätnému prúdeniu vzduchu do miestnosti. Niektoré bytové ventilátory sú namiesto žalúzií vybavené ochranným krytom a otvormi po obvode. Ak chcete zabrániť spätnému prúdeniu vzduchu, môžete to urobiť pomocou inštalácie spätnej klapky.
 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia